Reuzenpanda’s Xing Ya en Wu Wen maken het goed!

Reuzenpanda’s Xing Ya en Wu Wen maken het goed!

Rhenen, Vrijdag 14 april 2017 – Op woensdag 12 april jl. was het dan eindelijk zover. De reuzenpanda’s Xing Ya en Wu Wen zijn aangekomen in Ouwehands Dierenpark. Een moment waar lang naartoe is gewerkt en waar velen vol verwachting naar hebben uitgekeken.

Zo ook José Kok, zoölogisch manager en bioloog bij Ouwehands Dierenpark. José Kok stuurt de pandaverzorgers van Ouwehands Dierenpark aan en is zeer nauw betrokken bij de verzorging. Tevens houdt zij contact met China betreffende de ontwikkeling van Xing Ya en Wu Wen.

Soepele introductie
José Kok is erg blij dat de eerste introductie van Xing Ya en Wu Wen in hun nieuwe verblijf goed is verlopen. De reuzenpanda’s hebben goede en rustige eerste nachten gehad in hun nieuwe onderkomen in Pandasia. Ze hebben de nachtverblijven zelfs al verlaten om ook de binnenverblijven te verkennen. Nieuwsgierig ontdekken zij de nieuwe omgeving. José Kok: “Toen Xing Ya en Wu Wen zo relaxed van de nachtverblijven naar de binnenverblijven liepen kreeg ik kippenvel”!

De reuzenpanda’s verblijven eerst enkele weken in quarantaine. Na de officiële opening van Pandasia, waarvan de datum nog niet bekend is, zullen Xing Ya & Wu Wen te zien zijn voor bezoekers van Ouwehands Dierenpark.

In deze quarantainetijd wennen de reuzenpanda’s aan de nieuwe omgeving, de nieuwe verzorgers en de Nederlandse bamboe. José Kok is erg verheugd om te zien dat Xing Ya en Wu Wen goed eten van de bamboe. “Het is goed nieuws, want reuzenpanda’s zijn kieskeurige eters!”, aldus José. “Ze zitten heerlijk onderuit gezakt van de bamboe te eten”.

Pandateam
De pandaverzorgers van Ouwehands Dierenpark zijn Brenda van Ekeren, Marga Gerritsen en Mike Sterken. José Kok stuurt dit pandateam aan. Het team is reeds voor langere tijd in China geweest om alles te leren over het verzorgen van reuzenpanda’s en Xing Ya en Wu Wen specifiek. Naast het pandateam van Ouwehands Dierenpark is ook een Chinees team, bestaande uit een dierenarts en een pandaverzorger tijdens de quarantaineperiode aanwezig. De verzorgers van Ouwehands Dierenpark kunnen veel van deze Chinese verzorgers leren. Tevens houden zij de ontwikkelingen van de reuzenpanda’s in de eerste periode goed in de gaten.

Volgens José Kok verloopt de samenwerking tussen de Nederlandse en Chinese verzorgers erg goed. “Een kleine taal- en cultuurbarrière moet natuurlijk overbrugd worden, maar het doel is hetzelfde: het welzijn van Xing Ya en Wu Wen! En dat is mooi om te zien”. Het is erg zinvol en goed voor de reuzenpanda’s dat Brenda, Marga en Mike reeds met ze hebben gewerkt in China”, aldus José Kok.

Gisteren zijn de Chinese verzorgers ingewerkt in het nieuwe verblijf waarvan ze erg onder de indruk zijn. Een inspectie door hen is dan ook goed verlopen. Ook zijn zij, net als José Kok en de Nederlandse verzorgers, erg blij dat het zo goed gaat met Xing Ya en Wu Wen.

Wennen en ontdekken
Naast het wennen aan hun nieuwe verblijf zullen Xing Ya en Wu Wen de komende periode met veel nieuwe dingen kennis maken. Zo wordt deze week het eerste pandabrood in Pandasia gebakken wat zij voor het eerst zullen proberen, wordt er komende tijd geëxperimenteerd met wel 14 verschillende soorten bamboe en worden de buitenverblijven verder ingericht. Ook wordt er op korte termijn geëxperimenteerd met verrijking. Verrijking wordt binnen Ouwehands Dierenpark toegepast om het natuurlijke gedrag van de dieren zoveel mogelijk te stimuleren. Belangrijk is om precies te weten wat Xing Ya en Wu Wen leuk vinden en wat hen stimuleert in natuurlijk gedrag. De dierenarts van Ouwehands Dierenpark volgt de gezondheid van de reuzenpanda’s op de voet.

José Kok is erg blij dat zowel het transport naar als de introductie in Ouwehands Dierenpark zo soepel is verlopen. “Het is mooi om de veerkracht en onbevangenheid van deze beren te zien!”.

Komende periode wordt een bijzondere tijd waarin Xing Ya en Wu Wen stukje bij beetje steeds meer zullen leren en meer en meer zullen ontdekken van hun nieuwe thuis: Pandasia!

Bron: Persbericht Ouwehands Dierenpark

Volg Kermis.wordpress.com op en

Advertenties

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: