Kermiskoek eten als een bonbon

Kermiskoek eten als een bonbon
Tentoonstelling 14 oktober 2016 t/m 20 februari 2017 Flipje en Streekmuseum Tiel


Foto: Jan Bouwhuis

Tiel, Donderdag 20 oktober 2016 – Donderdag 20 oktober begint de traditionele Tielse kermis. Het is een kermis met een rijke traditie. Veel van die tradities zoals de viering van Beste Maandag zijn verdwenen. De Tielsche Kermiskoek is echter gebleven. Tot 20 februari is de tentoonstelling over de koek en de kermis te zien in het Flipje en streekmuseum.

Menigeen zal zich er over verbazen dat een koek de hoofdrol vervult in een tentoonstelling. Die verbazing maakt snel plaats voor verwondering wanneer je met Magda en Gerard van Ooijen van bakkerij G. van Ooijen praat over de koek, die geplaatst is op Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Magda: “Onze koek geeft een lange geschiedenis. Het recept is nog van bakker Gerard Verploeg, die zijn bakkerij met het geheime recept van de kermiskoek in 1962 overdeed aan de vader van Gerard.”

Bakker Gerard: “Iedereen mag weten dat roggebloem, bijenhoning, sinasschil, bakpoeder en kandijsuiker belangrijke ingrediënten van de koek zijn. De smaakmaker is echter vooral de bijzondere kruidenmix. Ik herinner me nog dat mijn vader altijd heel geheimzinnig deed over het recept. De benodigde kruiden kocht hij bij verschillende leveranciers zodat niemand te weten kwam welke kruidenmelange in de koek zit. De bakkerij ging op slot wanneer hij de kruiden ging mengen. Niemand mocht daar bij zijn.”

Wanneer je vraagt naar de prijs is het even schrikken. Een hele koek kost 19,90 euro en een halve 9,95. Magda: “Dat lijkt veel maar je moet de koek niet vergelijken met een gewone in de massa gemaakte peperkoek. In iedere koek zit bijvoorbeeld een heel potje verse honing uit de streek. Na het bakken moet de koek nog minstens zes weken rijpen om de bijzondere kruidensmaak volledig tot zijn recht te laten komen. De koek die we tijdens de kermis verkopen is begin september al gemaakt. Gerard voegt toe: “Je moet de kermiskoek ook niet vergelijken met een ‘gewone peperkoek’ maar met een andere kermisspecialiteit en traditie als het eten van paling. Het is zonde om de koek snel weg te happen. Je moet hem eten als een bonbon.”

Voor bakker Verploegh was de koek een belangrijk product. Zijn koek werd voor de Tweede Wereldoorlog op tal van plaatsen in Nederland tijdens kermissen verkocht. Magda: “De koek vervulde vroeger ook een rol bij een huwelijksaanzoek. De plaatsing op de erfgoedlijst verplicht ons om de koek in ere te houden en onder de aandacht te brengen.”

Bron: Zakengidstiel.nl

Attracties Kermis Tiel 20 t/m 24 oktober 2016 Klik hier

Links:
Streekmuseumtiel.nl
Kermiskoek.nl
Bakkerijvanooijen.nl

Volg Kermis.wordpress.com op en

Advertenties

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: