Ritje in de achtbaan biedt troost als besteedbaar inkomen tegenvalt

Ritje in de achtbaan biedt troost als besteedbaar inkomen tegenvalt

20 mei 2011, 11:39 uur | FD.nl

Door: Hans Maarsen

Voor attractieparken begint het seizoen met Pasen. De aftrap kon dit jaar niet beter: het was mooi weer en de bezoekers stroomden toe. 'Een magnifieke start', jubelt Jeff Bertus, directeur van branchevereniging 'De Club van Elf'.

Maar de rijen bij de kassa's vertellen niet het hele verhaal. Eenmaal op het park zijn bezoekers terughoudender met bestedingen. 'Dat merken we al sinds 2009', zegt Roderick van Zuylen van Nijevelt, directeur van vakantie- en attractiepark Duinrell in Wassenaar. Sinds de kredietcrisis springt de consument minder uit de ban. Horecapachters op het terrein van Duinrell zien de omzet per bezoeker stagneren.

Weersomstandigheden of gezinsbudget
De grote vraag is wat de komende zomer bepalend zal zijn voor de toeloop van bezoekers naar pretparken: de weersomstandigheden of het gezinsbudget. 'Zes weken slecht weer in het hoogseizoen is fnuikend,' zegt Bertus. Dat consumenten het laten afweten vanwege druk op hun inkomen kan Van Zuylen niet geloven. 'Gasten komen wel, maar geven ter plekke minder uit. Een dagje met de kinderen op stap, daar ga je niet als eerste op bezuinigen.'

Een vertraagde conjunctuur hoeft niet slecht uit te pakken voor pretparken, weet Bertus. 'Mensen blijven dichter bij huis en kiezen voor dagtripjes.' De cijfers lijken dit beeld te bevestigen. De Efteling, het grootste park van Nederland, met een marktaandeel van 50%, ontving vorig jaar vier miljoen gasten, gelijk aan 2009. Ook Duinrell hield met 1,3 miljoen het bezoekersaantal op peil.


Aantal bezoekers in pretparken in Nederland in 2010 (in mln).

Nieuwe attracties
Voorwaarde is dat exploitanten regelmatig investeren in nieuwe attracties. 'Niets doen is geen optie', zegt financieel directeur Daan van Baarsen van de Efteling. Dan loopt het bezoekersaantal met 50.000 per jaar terug, leert de geschiedenis. Om die daling te voorkomen, is vorig jaar in Kaatsheuvel geïnvesteerd in twee nieuwe objecten, een Sprookjesboom van € 3,5 mln en een houten achtbaan van € 13 mln, bekend onder de naam 'Joris en de Draak'. Van beide attracties gaat zo'n wervende kracht uit dat de Efteling de entreeprijs in 2010 met een euro kon verhogen. Ook Duinrell gaat mee in de trend van vernieuwing en heeft € 3 mln gestoken in de Falcon, een achtbaan die kaarsrecht omhoog gaat.

De branche van attractieparken is volgens Bertus een sterk concurrerende markt waar familiebedrijven en buitenlandse investeerders strijden om de gunst van de bezoeker. De aandelen van de Efteling berusten bij een stichting, Duinrell is een familiebedrijf. Attractiepark Slagharen en Familiepark Drievliet in Den Haag zijn eveneens particulier eigendom. Avonturenpark Hellendoorn en Walibi Holland behoren toe aan buitenlandse partijen. Een relatieve nieuwkomer is Toverland in Sevenum, een initiatief van de Limburgse aannemer Jean Gelissen. Toverland bracht zijn eerste attracties onder in grote hallen en sloot daarmee de weersinvloeden uit. 'Het is knap hoe deze exploitant zich in tien jaar een positie onder de gevestigde parken heeft verworven', zegt Bertus. Met zo'n half miljoen bezoekers per jaar behoort het Limburgse bedrijf inmiddels tot de subtop.

Gegroeid tot vakantiebestemming
De bestaande locaties zoeken hun kracht vooral in ruimere openingstijden, investering in vakantiehuisjes en extra faciliteiten zoals een golfbaan. De Efteling is allang geen louter sprookjesbos meer voor dagjesmensen, maar uitgegroeid tot een vakantiebestemming waar bezoekers sinds kort het hele jaar door terecht kunnen. Boven op de uitgaven voor nieuwe attracties heeft het park in Kaatsheuvel € 52 mln gestoken in Bosrijk, een complex van 200 bungalows en appartementen. Voor dit project is een beroep gedaan op de enig aandeelhouder, stichting Natuurpark De Efteling. 'We moeten onszelf in principe kunnen bedruipen. Maar bij grote, risicovolle investeringen kunnen we aankloppen bij de stichting', legt financiële man Van Baarsen uit.

Zoals verwacht kwamen de eerste boekingen voor Bosrijk traag op gang, een belangrijke reden voor de vorig jaar gedaalde winst van de Efteling. Het bedrijfsresultaat liep terug met een kwart tot € 11,4 mln bij een omzet van € 130 mln. Bosrijk, dat break-even draait bij een bezettingsgraad van 57%, miste bekendheid bij het grote publiek. Met marketinginspanningen is daarin verandering gekomen. In de tweede helft van vorig jaar presteerde het vakantiepark boven begroting.

Het tempo waarin de branche moet investeren om de bezoekers te plezieren, komt steeds hoger te liggen. Dat baart Duinrell-directeur Van Zuylen enige zorg. Hij herinnert aan de Python, ooit de langste achtbaan van Europa waar de Efteling jaren op kon teren. Nu moet er één keer in de drie jaar een nieuwe attractie staan om niet achterop te raken. 'De levenscyclus van de objecten wordt korter. Dat maakt de financiering lastiger.' Voor de nieuwe Falcon put Duinrell uit de cashflow, aangevuld met bankkrediet. 'We hebben een prognose opgesteld waarmee we de huisbank konden overtuigen.'

Bron: www.fd.nl 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: