Superachtbaan op de zolder van opa en oma

Superachtbaan op de zolder van opa en oma

zondag 28 november 2010 00:00

Achtbaanhvdh 
Foto: Maranke Pater

PUTTEN – ,,Helmer heeft echt Jobs geduld gehad met het bouwen van deze achtbaan”, zegt Hendrik van den Hoorn. In vijf maanden tijd heeft Helmer van den Hoorn een enorme achtbaan op de zolder van zijn opa en oma gebouwd.

door Maranke Pater

De fascinatie voor het bouwmateriaal Knex begon al op jonge leeftijd: toen Helmer 4 jaar was kreeg hij zijn eerste pakketje. ,,Drie jaar geleden zette ik mijn eerste achtbaan op. De interesse is daarna alleen maar sterker geworden. Voor deze zomer heb ik foto's opgezocht van een achtbaan in Duitsland. Toen ik hem namaakte vond ik alleen dat er te weinig snelheid in zat. De karretjes volmaken het circuit door de kracht die vrij komt bij het naar beneden razen. Vandaar dat ik het ontwerp iets heb aangepast.” De 15-jarige laat zijn achtbanen maximaal een maand staan. Neefjes en nichtjes hebben zo alle tijd om ernaar te kijken. Maar niet alleen neefjes en nichtjes vinden het bouwwerk interessant. Hendrik van den Hoorn: ,,Ik vertelde mijn buurman over Helmers achtbaan en hij ging meteen met me mee naar de zolder. Bij binnenkomst zakte hij op zijn knieën en heeft minutenlang zitten kijken naar de karretjes die over de baan raasten.”

Het zal mensen dan ook niet verbazen dat de 15-jarige later iets in de techniek gaat doen, waarbij het ontwerpen van constructies hoog op zijn wensenlijstje staat. Helmer is lid van een modelachtbanensite in Amerika. Zijn achtbaan staat nu genomineerd voor beste modelachtbaan van de wereld gemaakt in 2010. ,,Het toeval wil dat één van mijn beste vrienden ook een achtbaanbouwer is. In de meivakantie beginnen we samen aan een nieuw project: een achtbaan die de hele zolder over gaat.” Vooralsnog richt Helmer zich op zijn nieuwe achtbaan, waar hij over een paar dagen al aan begint: ,,Het treintje van de achtbaan wordt dan afgeschoten, waardoor hij heel vaak over de kop zal gaan..”

Bron: www.deputtenaer.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: