Oranjevereniging is het zat!

Oranjevereniging is het zat!

Het Zuiden Barendrecht

24 mrt 2010

Tekst: Arco van der Lee 

BARENDRECHT – Koninginnedag is al jaren het populairste feest in het centrum van Barendrecht. Toch zou het dit jaar wel eens voor het laatst kunnen worden gehouden, zegt het bestuur van Oranjevereniging Juliana. De vereniging verwijt de gemeente tegenwerking.

De Oranjevereniging organiseert sinds 1927 festiviteiten. "Vroeger was dat heel erg bescheiden. Gewoon kinderspelen en andere kleine dingen op de Voordijk", vertelt secretaris Geertrui de Boom.

Tegenwoordig bestaat het programma uit de kermis, de aubade, een rad van avontuur, kinderspelen, de kindervrijmarkt en de honderd kramen van de vrijmarkt. "Er komen op Koninginnedag zo’n tienduizend mensen. Ze komen tegenwoordig uit de hele regio", zegt voorzitter Paul Baas. In mei reserveren mensen al kramen voor de Koninginnedag van het volgende jaar.

Toch dreigt de Oranjevereniging nu het bijltje erbij neer te gooien. "Met de gemeente hebben we al jaren een probleem, maar nu is het echt niet leuk meer", zegt Geertrui de Boom. "Het gaat alleen nog maar over Hoek van Holland, Apeldoorn en Volendam. Maar straks als de Roparun hier komt, wordt er vanalles afgesloten, Maar als wij één keer per jaar kramen neer willen zetten, mag er niks", aldus Anja de Boom.

De grote vrijmarkt wordt altijd ’s morgens vroeg opgebouwd. De kramen staan vanaf 5.00 uur, de spullen worden vanaf 6.30 uur gebracht. Dit jaar wil de gemeente dat alle kramen tussen 9.00 en 9.30 uur worden ingericht. "Onmogelijk en onveilig", zegt de Oranjevereniging. De gemeente heeft een kaartje gemaakt, waarop de kramen zijn ingetekend. Volgens de Oranjevereniging klopt die kaart niet. Er was met de gemeente een compromis over het plaatsen van kramen op de Schaatsbaan. Die oplossing is voor de Veiligheidsregio van tafel geveegd. De Schaatsbaan moet beschikbaar blijven door de brandweer.

Het bestuur van de Oranjevereniging zegt op het gemeentehuis elk jaar met een andere ambtenaar te maken te hebben. Bovendien zijn de ambtenaren zelf nog nooit met Koninginnedag in Barendrecht geweest. "We moeten steeds weer alles uitleggen. Er is ons zelfs gezegd dat we een deel van de kramen maar op het Middeldijkerplein moesten zetten", aldus een verontwaardigde Geertrui de Boom. Wat de Oranjevereniging betreft, is de grens bereikt. "Als het op deze manier moet, hebben ze volgend jaar geen Koninginnedag. Dan mogen ze het zelf doen."

Reactie burgemeester Jan van Belzen
"Evenementen zoals Koninginnedag koesteren wij in het kader van ontmoeten en verbinden. Wij hebben er zelfs een speciale evenementencoördinator voor aangesteld. Om Koninginnedag ook dit jaar weer tot een succes te maken hebben we drie dingen gedaan. Ten eerste is de volledige subsidie van voorgaande jaren toegekend, ook al valt de organisatie van de kermis er vanaf dit jaar buiten. Ten tweede bieden wij facilitaire ondersteuning: tevoren door een draaiboek op te stellen voor de organisatie en op de dag zelf door de aanwezigheid van de marktmeester, de evenementencoördinator en twee verkeersregelaars. Ten derde hebben wij actief meegedacht over een acceptabele oplossing voor de beperkingen die de Veiligheidsregio ons oplegt. Veiligheid van onze burgers gaat boven alles. Ik betreur het zeer dat de organisatie ons tegenwerking verwijt: het is in ons aller belang dat alle partijen meewerken aan een belangrijk evenement als Koninginnedag."

Bron: Deweekkrant.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: