Hoe sneller, hoe gekker, hoe beter!

Hoe sneller, hoe gekker, hoe beter!
De leuke kanten van natuur- en wiskunde

Ben jij een achtbaanvreter? Of staat jouw maag op de kop na een vrije val in de waterglijbaan? Het ingenieursbureau van Mark van Velzen ontwerpt hele wilde attracties en daar komt veel natuur- en wiskunde bij kijken.

Volgeboekt
“Achtbanen, waterbanen, reuzenraderen, je vindt onze ontwerpen bij EuroDisney, Walibi en Warner Bros Studios, maar ook buiten Europa tot in Amerika en Japan,” schetst ir. Mark van Velzen, manager mechanical engineering. “En alles moet steeds sneller, hoger en gekker. Een grote rage is de vrije val. Een gondel gaat langs een toren omhoog en valt vervolgens naar beneden. Dat vinden mensen prachtig.” Soms is een attractie al volgeboekt voordat zij gebouwd is.

“Neem de Kingda Ka, een achtbaantrein die wordt afgeschoten als een soort raket, waarin mensen binnen 3,5 seconde naar een snelheid van 206 km per uur gaan. Je wordt maar liefst 139 meter omhooggeschoten. Via internet gepromoot en al maanden volgeboekt, voordat de Kingda Ka er stond.”

Normen en veiligheidseisen
Het bouwen van een attractie kost tijd. Maar het ontwerpen kost soms nog meer tijd. Mark geeft in een rap tempo een overzicht: “Bij het ontwerp let je op specifieke normen van de amusementsindustrie en veiligheidsvoorschriften. Het materiaal moet sterk zijn; zo zijn onder andere de vermoeiingssterkte van het materiaal en de lassen van groot belang. De berekeningen worden vervolgens in de werkplaats uitgetest op de ontworpen constructies, soms worden ze in de test 2 miljoen keer achter elkaar belast met de maximale dynamische ontwerpbelasting.” De medewerkers van de pretparken controleren hun attracties dagelijks. Zonodig vervangen of repareren zij onderdelen. Het ontwerp moet dus gemakkelijk zijn te monteren en demonteren. Mark: “En dan hebben we het nog niet eens over de buitenkant! Dat bedenkt een kunstenaar, die weer rekening houdt met alle technische eisen die wij aangeven.”

Bestand tegen aardbevingen
Iedereen kent ze wel, de bordjes in pretparken met daarop de tekst: ‘Alleen voor kinderen van minimaal 1.20 m’, en: ‘Niet geschikt voor mensen met hartklachten’. Bovendien wordt er in het ontwerp rekening gehouden dat er mensen zijn in allerlei maten. Beugels houden de mensen op hun plaats, zodat ze er niet uit kunnen vallen. Deze beugels zijn verstelbaar en worden voor gebruik getest. Regelmatig komt een klas schoolkinderen de testen uitvoeren, maar ook hele dikke mensen komen passen.

Bij hoge attracties zijn specifieke weersomstandigheden belangrijk: aardbevingen, stormen, sneeuw en hitte. Mark noemt als voorbeeld een reuzenrad dat in Japan staat: 120 meter hoog en bestand tegen zware aardbevingen en sterke tyfoons. Dat kost heel veel rekenwerk!

Techniek steeds leuker
Van Velzen Extern Engineering is al een kwarteeuw actief in de amusementsindustrie. Mark is zelf vijf jaar geleden afgestudeerd aan de Universiteit Twente in werktuigbouwkunde. “Ik ben de techniek steeds leuker gaan vinden en heb na het VWO en de HTS bij de Universiteit Twente een verkorte opleiding gedaan. Een geweldige tijd. Ik heb voor een deel mijn eigen vakkenpakket samengesteld. Je loopt makkelijk binnen bij docenten en hoogleraren – eigenlijk nog steeds! Dat is heel prettig, want ons bureau heeft regelmatig behoefte aan stagiairs en personeel.”

Natuur- en wiskunde in de achtbaan!
Over het nut van de opleiding kan Mark kort zijn. “Als ontwerper moet je goed kunnen rekenen en technische constructies kunnen doorgronden. Naast technische kennis leer je zelfstandig werken en problemen oplossen. Als ik bepaalde kennis mis, weet ik hoe ik die moet vinden. Dat is enorm belangrijk in ons vak.”

En over wiskunde: “Als ik eerlijk ben, weet ik dat exacte vakken niet altijd leuk zijn en soms saai of moeilijk, maar ik weet nu ook hoeveel fantastische toepassingen deze hebben. Exacte vakken zijn heel belangrijk en moeten daarom topvakken blijven.” Want: hoe sneller, hoe gekker, hoe beter … hoe meer natuur- en wiskunde!

Internet: www.vvee.nl / www.ridetrade.com

Bron: Campus – Hèt blad voor vwo’ers en hbo-studenten: maart 2006

Gelezen op Themepark.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: