Hoop voor kermis 's-Heerenhoek

Borsele met horeca om de tafel om attracties terug te krijgen in Bierdulve

Hoop voor kermis ‘s-Heerenhoek

door Harmen van der Werf

‘s-HEERENHOEK – Een traditie wordt volgend jaar mogelijk in ere hersteld in ‘s-Heerenhoek. De gemeente Borsele gaat met de horeca bekijken hoe er in het dorp weer een kermis kan worden gehouden.

De kermis in ‘s-Heerenhoek liep altijd prima, tot die moest verhuizen van de straat voor de cafés – de Bierdulve – naar het plein voor de Rooms-Katholieke Kerk.

Dat werkte niet, met als gevolg dat er de laatste vijf jaar in ‘s-Heerenhoek maar één keer kermis is geweest, in 2004. Dat was geen succes, waarop de organisator besloot het niet nog eens te doen.

Jammer, vindt de gemeente Borsele, want ‘s-Heerenhoek is bij uitstek een dorp waar een kermis thuishoort. Vandaar dat voor volgend jaar opnieuw een poging wordt ondernomen, met als doel de kermis terug te krijgen in de Bierdulve. De horeca moet het dan wel zien zitten. En de straat moet worden aangepast om de kermisattracties te plaatsen.

‘s-Gravenpolder

Wat ‘s-Heerenhoek terugkrijgt, verdwijnt mogelijk uit Nieuwdorp en ‘s-Gravenpolder. In 2006 wordt met wat aanpassingen in die twee dorpen nog een kermis gehouden bij wijze van proef. Om te zien of de resultaten voor de exploitanten beter worden. Blijkt dat niet het geval te zijn, dan vervallen in 2007 beide kermissen. Om de proef te houden is de gemeente Borsele bereid bij tegenvallende inkomsten dit jaar het staangeld kwijt te schelden. De kermissen in ‘s-Gravenpolder en Nieuwdorp lopen slecht, omdat veel inwoners van reformatorische huize niets van die activiteiten moeten hebben.

Heinkenszand, Ovezande, Kwadendamme en Lewedorp zijn de dorpen in Borsele waar altijd al kermis is. Dat blijft zo en wel onder dezelfde voorwaarden als het afgelopen jaar. De kermissen zijn voor het eerst opgezet door één exploitant, de firma Jonker, wat bij andere kermisexploitanten scheve gezichten gaf. In Kwadendamme leidde dit tot opschudding op de kermis. De eigenaar van café De Goede Verwachting heeft daarom voorgesteld de kermis in het dorp te organiseren. Het Borsels college heeft dit afgewezen. Het in één hand stellen van de organisatie van de kermissen is goed bevallen, vindt de gemeente. In andere jaren lieten kermisexploitanten wel eens verstek gaan, als ze elders dachten beter te kunnen verdienen. Dat is dit jaar niet gebeurd. De firma Jonker hield de vinger aan de pols, wat de kermissen ten goede kwam.

Bron : Provinciale Zeeuwse Courant

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: