Op een topdag is zo'n pauze 'best lastig'

Door JACQUELINE VAN GINNEKEN

BERG EN DAL – De Arbeidsinspectie is deze zomer in pretparken, in dierentuinen, op campings, in winkels. Werken de jonge vakantiekrachten op een veilige en verantwoorde manier? Op stap met Flip Witjes, arbeidsinspecteur. De botsauto’s zijn populair. Jonge jongens, jonge meisjes, jonge vaders – ze willen allemaal in de vrolijk gekleurde wagentjes. Willen de twee jongetjes die komen aanhollen samen in een botsauto? Dan is het goed, zegt de ‘baas’ van het vermaak in pretpark Tivoli in Berg en Dal, want er is nog maar één wagentje vrij.

“Daar wordt nog weleens ruzie over gemaakt”, grijnst de lange blonde vakantiekracht. Flip Witjes schat hem zeventien, achttien jaar. “Maar ik vraag het toch maar even.” Want dat is vandaag zijn werk: controle op jeugdige vakantiewerkers.

Witjes werkt bij de Arbeidsinspectie. Deze dienst neemt deze zomer vakantiewerk onder de loep. Werken de jongeren op een veilige en verantwoorde manier? Witjes controleert in de horeca, in winkels, in dierentuinen en attractieparken. Gisteren was hij in het Dolfinarium in Harderwijk, vandaag staat attractiepark Tivoli in Nijmegen op zijn programma.

De blonde botsauto-baas is zeventien en het is zijn tweede seizoen bij Tivoli, vertelt hij.

Emiel van Kampen, de manager van pretpark Tivoli, weet wel wie hij bij de botsauto’s neerzet. Iemand die zijn verstand erbij heeft en ‘zijn bekkie erbij’.

En hoe zit het met zijn middagpauze? Ja, die heeft de zeventienjarige vakantiekracht net gehad, een half uurtje.

Ook Debbie Bosson die vandaag de ‘baas’ van het treintje is, heeft net haar boterhammen achter de kiezen. Witjes informeert er steekproefsgewijs naar. “Het komt weleens voor dat op drukke dagen pauzes erbij inschieten. Kan het personeel pas om drie uur ’s middags een boterhammetje eten. Veel te laat als je vanaf ’s ochtends vroeg aan het werk bent. Na vierenhalf uur moet je gewoon een pauze hebben.”

Op topdagen. als het park bomvol is met 1200 bezoekers, zijn die verplichte lunchpauze’s ‘best lastig’, erkent Van Kampen ronduit. De timmerman, de technische man, de manager zelf – zij vullen de pauze’s op en bestieren de attracties. Want je kunt bezwaarlijk de botsauto’s, zweefmolen of achtbaan een half uurtje dicht gooien.

Van Kampen: “Maar je hebt dagen dat je niet weet hoe je het allemaal voor elkaar moet krijgen. Pak ik zelf tussendoor gauw een broodje en een flesje drinken. Medewerkers willen ook graag doorwerken, begrijpen het soms ook niet dat ze moeten pauzeren. Maar dat zijn nu eenmaal de regels.”

Inspecteur Witjes heeft er alle begrip voor. Starheid, daar houdt hij niet van. En hij vindt het heel zuur dat goedwillende ondernemers moeten lijden onder de kwaadwillende. Want hij kent ook andere voorbeelden uit zijn dagelijkse praktijk. “ák ben in een attractiepark geweest, het was 32 graden, het was topdrukte. Maar het personeel dat bij de attracties stond, mocht niet gaan zitten, ze mochten niet eten, niet drinken. Er zijn er die dag vijf onwel geworden.”

Witjes heeft al gezien dat bij alle attracties van Tivoli een stoel staat, zodat de medewerker altijd kan gaan zitten als hij zin heeft.

Van Van Kampen mogen ze ook gerust een boterham eten ‘geen frites, dat niet’ onder het werk. “Ik weet wat het is, ik ben zelf twintig jaar geleden hier begonnen als vakantiekracht.”

Hele jonge vakantiewerkers van veertien en vijftien jaar, treft Witjes niet aan in Tivoli. Een bewuste keuze. “Ze mogen bijna niets doen”, zegt de manager. Het Nijmeegse pretpark is niet de enige onderneming die de heel jonge vakantiekrachten niet meer aantrekt.

“Veertien- en vijftienjarigen mogen bitter weinig”, erkent Witjes. Voor de wet zijn het kinderen. Verboden werkzaamheden zijn: achter de kassa zitten (en dus zelfstandig afrekenen met klanten), werken in de frituur (te gevaarlijk) en attracties bedienen zoals een achtbaan. “De meeste ondernemers beginnen er niet meer aan.”

Een paar jaar geleden stuitte de Arbeidsinspectie op misstanden op campings, attractieparken en vakantieparken. Reden voor de Arbeidsinspectie om er bovenop te zitten. “Er is in de regel geen sprake van onwelwillendheid van ondernemers, of van uitbuiting. Veel ondernemers kennen de regels niet, het is onwetendheid.”

De arbeidsinspecteurs hebben vooral ook een voorlichtende functie. En het helpt. “De meeste attractieparken hebben hun zaken inmiddels allemaal wel op orde. Ik denk dat de Arbeidsinspectie deze sector volgend jaar kan overslaan.”

Bron : De Gelderlander (06-08-2005)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: