Altijd terug naar de plek waar de liefde begon

door Edy de Witte

SINT JANSTEEN – De kermis was in zijn jonge jaren nog een waar dorpsfeest. Veel andere dingen had de jeugd toen nog niet om handen. De autoscooter was de attractie waar de jongens de aandacht van de meisjes probeerden te trekken. Hugo Vonck uit Sint Jansteen had echter meer oog voor Ineke, de dochter van de kermisexploitant.


Drie generaties Vonck in de botsauto.
(foto Wim Kooyman ©)

Deze exploitant, Mulder, stond veertig jaar geleden voor het eerst met zijn botsauto’s op een stuk grond van de familie Vonck aan de Oude Drydijck. De toen 18-jarige Ineke, die achter de kassa zat, voelde zich ook zeer aangetrokken tot Hugo. “Liefde op het eerste gezicht”, knikken beiden instemmend.

Hugo Vonck, zoon van de plaatselijke fietsenmaker, trok al snel met de Mulders mee langs de kermissen. Drie jaar later stapte hij met Ineke in het huwelijksbootje. Uiteindelijk zetten de twee het werk van de familie Mulder voort. Eén ding wisten ze zeker: de kermis op Sint Jansteen zouden ze blijven bezoeken. Dit jaar bouwt de familie Vonck dan ook voor de veertigste keer de botsauto-attractie op in het dorp. Weliswaar neemt nu zoon Patrick de honneurs waar. Tot en met zaterdag stonden Hugo en Ineke nog met de autoscooter op een kermis nabij Naaldwijk, maar zondagavond waren ze present in Hugo’s geboortedorp om daar de laatste twee kermisdagen mee te vieren. Vonck: “Ondanks het feit dat ik al veertig jaar uit Sint-Jansteen weg ben, blijft het me toch trekken. Ik loop iedere keer klasgenoten uit mijn lagere-schooltijd tegen het lijf. Je bent als het ware weer even thuis.” In veertig jaar tijd is er wel het nodige veranderd. De familie Vonck trekt van Pasen tot november het land door met twee autoscooters en een vliegtuigmolen. Daarnaast staat er nog een complete autoscooter op overschot in een loods in hun woonplaats Bergen op Zoom. De 64-jarige Hugo kan het nog steeds goed behappen. “Lichamelijk vraagt het natuurlijk minder inspanning. Vroeger was je ruim een dag bezig om 36 ton ijzer met de hand op te bouwen. Tegenwoordig kost het opzetten met het hydraulische systeem een uurtje of zes werk. Afbreken gaat nog sneller. Geestelijk heb je wel meer zorgen. De invoering van de

euro heeft het kermiswezen ook geen goed gedaan. De mensen hebben minder te besteden. Bovendien kom je vaak op plaatsen waar de vergrijzing toeslaat. Wij moeten het van de jeugd hebben. Hier in Sint Jansteen mogen we zeker niet klagen. ” Het steekt Hugo Vonck dat vooral de kermissen rondom de grote steden extra energie vragen. “Daar draait het vaak uit op een zuipfeest. Op den duur hebben raddraaiers geen respect meer voor het materiaal. Een autootje van onze attractie kost zo’n 4000 euro. Je moet dan alles uit de kast halen om je eigendom te beschermen.” In het Zeeuwse land is het ook voor de kermisexploitant nog goed toeven. Hugo en Ineke trekken na Sint Jansteen door naar Westdorpe. Zoon Patrick staat datzelfde weekeinde op de kermis in Kloosterzande. De familie Vonck sluit het seizoen traditioneel af met de kermis in Heikant.

Bron : Provinciale Zeeuwse Courant

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: