Kermis kost gemeente een lieve duit

Door Laurent Heere

Donderdag 23 oktober 2003 – BERGEN OP ZOOM – Niet alleen de bezoekers van de kermis voelen een middagje kermisvieren als een aanslag op de beurs; voor de gemeente kost het ook een lieve duit.

Structureel verliest de gemeente op de Bergse kermissen. Onder meer doordat de exploitanten minder betalen dan de gemeente raamt. Nu is er kermis op de Grote Markt en de Vismarkt. Dat betekent dat de gemeente in de buidel moet tasten. Om de kermisattracties op de Grote Markt van voldoende stroom te voorzien, moet elke keer opnieuw een tijdelijk transformatorstation door energiebedrijf Essent worden geplaatst. De attracties op het Catharinaplein krijgen stroom van een agregraat dat de gemeente door een Rotterdams bedrijf laat plaatsen. Bij de voorjaarskermis op Kijk in de Pot is het hetzelfde laken een pak. Ook daar moet de gemeente stroomvoorzieningen treffen omdat er geen krachtstroom is. De exploitanten betalen slechts de stroomprijs. Dat is niet het enige pijnpuntje voor de gemeente. Om te voorkomen dat de bewoners in de omgeving Grote Markt en Catharinaplein aanhoudend aan de bel trekken vanwege geluidsoverlast, heeft de gemeente geluidslimiteringsapparatuur geplaatst bij de uitbaters van de attracties. Dat kost ook nog eens twee mille. Bij de voorjaarskermis zet de gemeente en toiletwagen en een tijdelijk kantoor voor de marktmeester neer. Kosten: ruim twaalf mille. Om ervoor te zorgen dat de kermis populair wordt en blijft, maakt de gemeente samen met de exploitanten reclame.

Daarvoor moet de gemeente 4.500 euro ophoesten. Al met al maakt de gemeente zo’n dikke veertig mille aan extra kosten voor het plaatsen van de kermis, waar geen inkomsten tegenover staan. Daar komt bij dat, ondanks het in het verleden herhaalde beklag van de exploitanten dat ze veel te veel pachtgeld moeten betalen, de pachtopbrengst ook aanzienlijk lager ligt dan de gemeente hoopt binnen te krijgen.

De gemeente rekent jaarlijks op een pachtopbrengst van een kleine negentig mille maar de exploitanten betalen in werkelijkheid niet meer dan zestig mille.

Bron : De Gelderlander

Dit bericht verscheen eerder op deze web-log op 23 oktober 2003

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: