Zweef van Ap Lamor verlaat Purmerend

van onze verslaggever

purmerend-Hoeveel kindertjes uit Waterland zullen sinds 1911 niet een rondje hebben gedraaid in de zweefmolen van Appie Lamor? ,,Zeker meer dan een miljoen”, doet schoondochter Wilma Kramer een voorzichtige schatting. Jarenlang was de zweef een vaste publiekstrekker tijdens braderieën en kermissen in Waterland, maar ook daarbuiten.

Met nadruk op wás, want binnen niet al te lange tijd verwisselt het gevaarte van eigenaar. ,,Er is belangstelling uit Brabant en België”, laat zoon Chris weten.

Chris Kramer is druk in de weer met de oude zweef, met zijn twaalf bakken en tijdloze bloem- en landschapmotief. ,,Er zat geen keuring meer op, dus ik heb alles maar weer even nagelopen. Vooral de bekabeling moet natuurlijk goed wezen bij zo’n zweefmolen. Hij is trouwens gisteren goedgekeurd”, vertelt hij. Vandaag zijn er kijkers uit de Belgische Kempen. Goedkeurend lopen ze nog een keer om de attractie heen, alvorens afscheid te nemen van Kramer met de plechtige belofte dat ze van zich zullen laten horen.

Over geld is nog niet gesproken. ,,Ik heb geen vraagprijs”, zegt Kramer. ,,Belangstellenden moeten maar gewoon een goed bod neerleggen.” Wat de zweefmolen overgrootvader Albert Lamor – de familie heet eigenlijk De Dood en Chris is geadopteerd – in 1911 gekost heeft, weet hij wel. ,,Vijfhonderd gulden, toen een godsvermogen.”

Aanvankelijk geschiedde de aandrijving door mankracht, maar vanaf 1917 nam een ‘molenpaard’ het zware werk op zich, die op zijn beurt later weer werd vervangen door benzine- en elektromotoren. Na overgrootvader Albert en grootvader Louis stond er opnieuw een Albert aan het roer en hij is de man die veel Purmerenders nog wel kennen. Tot hij in maart van dit jaar overleed, ging hij nog regelmatig de boer op met de zweef. En anders was hij te vinden bij de Albert Heijn met zijn onafscheidelijke orgel.

,,Ap zou zich waarschijnlijk in zijn graf omdraaien als hij wist dat zijn zweef wordt verkocht”, zegt Chris. ,,Maar op de kermissen waar wij staan, kunnen we hem niet meer gebruiken en dat is ook zonde. Hij moet wél blijven draaien! Desnoods ergens anders.”

woensdag 17 november 2004, 08:02

Bron : Noordhollands Dagblad

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: