Dit draagt niet bij aan goed beeld van Marokkanen

‘Dit draagt niet bij aan goed beeld van Marokkanen’

Vervolg van Voorpagina

Een uur na het incident lopen de exploitanten nog nerveus bij hun attracties die ondertussen alle zijn gesloten en afgedekt. Een cordon politieagenten heeft het terrein zo goed als afgegrendeld. Van een afstand kijken diverse clubjes toe: Culemborgers en diverse groepjes Marokkaanse jongeren.

Die laatste groep heeft het volledig verbruid bij de kermislieden. “Je voelde het gewoon aankomen”, zegt een exploitant met drie jaar Culemborgse ervaring. “Ze zuigen, treiteren en jagen zo andere klanten weg. Dit kost ons heel veel omzet.” Nee, geen naam. Voor commentaar is H. Eckelboom de enig aangewezen persoon, de bindende factor in de kermisfamilie die al jaren in de Lekstad komt. Maar laat hij juist degene zijn die is meegenomen naar het politiebureau.

Wat er gebeurde wil de anonieme zegsman wel vertellen. “Twee jochies van rond de twaalf jaar proberen in een botswagen het muntenkastje open te breken. Dat gebeurt vaker, zoals ze ook de bekleding stuk snijden. Hans ziet dat, en zet de jongens het terrein af. Misschien dat hij ze even knijpt, maar dat is alles. Korte tijd later komt er een auto het terrein op scheuren waar zes gasten met messen in de hand uitspringen. Daarachter een grote groep en dat gaat naar de wooncaravan van Hans. En daar loopt het verschrikkelijk uit de hand. Ze gaan vreselijk tekeer, terwijl er gewoon gezinnen kermis aan het vieren zijn.”

Voorzitter J. Bartelds van Culemborg en Oranje, de organisatie die al jaren de activiteiten rond Koninginnedag en 4 en 5 mei voor zijn rekening neemt, is zondagochtend vroeg opgestaan om met de ervaringen van een half etmaal eerder aan de slag te gaan. “Ik voel me persoonlijk geraakt”, zegt Bartelds. “Tot zaterdag was er geen wanklank en dan opeens zo’n uitbarsting. De jaren ervoor moesten er ook wel jochies worden verwijderd, maar had dat nooit zulke gevolgen.” De voorzitter vreest grote problemen voor zijn organisatie. “Wat dit nu voor financiële consequenties heeft weet ik niet. Maar als de kermis verdwijnt lopen wij zeven- é achtduizend euro mis, geld dat we gebruiken voor de festiviteiten voor de bevolking.”

Ook exploitant H. Eckelboom is zondagochtend al weer actief, maar dan vanuit zijn woonplaats Geldermalsen. “Dit is echt beneden alle peil”, foetert hij, nadat hij onverwacht zijn spul moest inpakken. “We zijn hier wel met twaalf gezinnen van afhankelijk. Ik heb de politie gevraagd of dat ze iemand ter bescherming erbij konden laten, maar dat wilden ze niet.”

En zo brak Eckelboom, voor het eerst bij zijn weten, voortijdig een kermis op. “Ik heb zelden zulke problemen meegemaakt. Ze liepen echt met kolossale messen rond. Het is toch te erg dat zo’n groep het voor de meerderheid verziekt.”

Dat is tevens de mening van een geschrokken burgemeester Van Vugt. “Dit draagt niet bij aan de beeldvorming van de Marokkaanse gemeenschap”, zegt ze. “Het is zorgwekkend dat mensen zich in een groep zo manifesteren. Als maatschappij moet je daar niet gelukkig mee zijn. Dit is niet te tolereren, eigen rechter spelen kan écht niet.” Het is te méér een domper omdat Van Vugt hoop kreeg door de ontwikkelingen in Culemborg-Oost. Daar zitten gemeente, politie en welzijnsorganisaties bovenop de Marokkaanse gemeenschap om de sfeer, die er de afgelopen jaren flink was verziekt, te verbeteren. “We waren juist in gesprek geraakt”, zegt Van Vugt die overigens benadrukt dat de vechtersbazen zaterdag vanuit de hele stad afkomstig waren.

Over de gevolgen voor deze kermis en de grotere kermis die in juni in de binnenstad wordt gehouden, wil ze zich nog niet uitlaten. “We wisten al dat de sfeer op de Oranjekermis niet prettig was, maar nu worden de zaken wel heel scherp aangezet. We laten dit eerst zakken en beraden ons dan op de toekomst. Maar we zullen niet zwichten voor mensen die verkeerde dingen willen.”

Bron : de Gelderlander

Advertenties

Geen reacties to “Dit draagt niet bij aan goed beeld van Marokkanen”

 1. doet er niet toe Says:

  Verschrikkelijk zeker omdat ik de heer H eckelboom persoonlijk ken triestig dat dan juist hij word opgepakt is niet kwaad te krijgen normaal

 2. Anton Says:

  Wil je dit veranderen?

  Sluit je aan bij de NA

  De Nationale Alliantie.

  Meer weten?

  http://www.nationalealliantie.com/

  of kijk eens op ons forum

  http://www.freespeech4u.com/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: